Hoe we een toegankelijk platform bouwden voor een drukbezocht museum

Textielmuseum

Elaine Heijboer
User experience designer
Illia Silnychyi
Fullstack developer
Mike Engelmoer
Account & project
Thomas Gertenbach
Frontend developer
Ruud Vissers
Backend developer

Het project

Digitale producten van overheidsinstanties moeten volgens de wet toegankelijk, logisch én aantrekkelijk zijn voor iedereen in onze samenleving. Ongeacht leeftijd, ras, overtuiging, locatie, omgeving, kennis of ervaring, afkomst of functiebeperking. Het creatieve en inclusieve Textielmuseum vroeg ons om hun bestaande platform beter toegankelijk te maken voor al hun bezoekers.

Soort platform

Contentplatform

Diensten
Audience first strategie, UX design, UI design, digitale toegankelijkheid, headless CMS.

Bekijk de website

Een andere jas

Het moeten voldoen aan wetgeving was een mooie gelegenheid om het volledige platform tegen het licht te houden. De bestaande WordPress website was onder meer te traag met te veel processen en te weinig performance. We bouwden een nieuwe site in Laravel en NextJS. En migreerden duizenden contentpagina's zonder onderweg een bitje te verliezen. Door de krachtige back-end te splitsen van de gebruiksvriendelijke front-end wordt gevraagde informatie voortaan door iedereen snel gevonden.

Getoetst en goedgekeurd

Wil je een officieel keurmerk voor digitale toegankelijkheid, dan moet je door een onafhankelijke auditor getoetst aan de WCAG 2.1-standaard, de internationale norm voor digitale toegankelijkheid. Deze standaard beschrijft waaraan moet worden voldaan op onder meer informatie en presentatie, navigatie en bediening en inhoud. Het nieuwe platform is geaudit en goedgekeurd is door Cardan Technobility, waardoor het officieel aan de wetgeving voldoet.